Ультраоброблені продукти харчування (UPF) спричинили понад 124 тисячі передчасних смертей у США протягом 2017-2018 років, як показує дослідження, опубліковане в American Journal of Preventive Medicine. Ці продукти містять шкідливі інгредієнти, такі як консерванти, емульгатори та додані жири, і включають солодкі напої, шоколад, піцу, гамбургери та інше. Високе споживання UPF також призвело до смертей у Бразилії, Великій Британії, Мексиці, Канаді, Австралії, Колумбії та Чилі. Дослідження показало, що ультраоброблені продукти стали все більш поширеними в країнах з високим та середнім рівнем доходу, замінюючи традиційні та здорові продукти. Автори дослідження закликають до змін у середовищі споживання, щоб зменшити негативний вплив UPF на здоров’я людей.