В Україні за шість місяців вже зафіксували 46 вогнищ ботулізму, у яких постраждали 57 людей. Троє людей померли. Про це напередодні, 7 липня, повідомили у Центрі громадського здоров’я.
У літній період традиційно зростає ризик харчових отруєнь, зокрема ботулізму – небезпечної інфекції, яка вражає нервову систему і може призвести до паралічу або смерті.
Так, лише за перші шість місяців 2025 року в країні зареєстровано 42 підтверджені випадки захворювання, троє людей померли.
У травні було зафіксовано 17 вогнищ із підозрою на ботулізм, постраждали 19 дорослих. У 14 пацієнтів діагноз підтвердили.Протиботулінічну сироватку ввели 13 постраждалим.
У червні зареєстровано 11 вогнищ, захворіли 12 людей, серед них троє дітей. Чотири випадки підтверджено, шестеро пацієнтів продовжують лікування.
Загалом за січень-червень виявлено 46 вогнищ ботулізму, постраждали 57 осіб, з них семеро – діти.
Три смертельні випадки зафіксовані в Дніпропетровській, Київській та Чернігівській областях.
Загалом за пів року протиботулінічну сироватку отримали 45 осіб. У дев’яти випадках попередній діагноз “ботулізм” не підтвердився.
У ЦГЗ зауважили, що найбільшу небезпеку становить непатрана в’ялена чи сушена риба, особливо придбана на стихійних ринках або через соціальні мережі. Її вживання є основною причиною інфікування. Навіть патрання риби після покупки не рятує від ризику.
Також не рекомендується вживати м’ясні, рибні чи овочеві консерви, якщо є сумніви щодо дотримання технології приготування. Окрім того, варто уникати продукції у пошкодженій, здутій чи іржавій тарі. Водночас для домашнього консервування рекомендовано використовувати автоклави.
При перших симптомах ботулізму – розмитість зору, сухість у роті, слабкість, запаморочення, нудота, порушення мовлення або ковтання – слід негайно звертатися по медичну допомогу. Якщо напередодні ви вживали підозрілу рибу або консерви, повідомте про це лікаря – ця інформація критично важлива для діагностики.