Вчені з Університету Північної Кароліни виявили, що раціон з великою кількістю жирної “швидкої їжі” може вплинути на роботу мозку всього за кілька днів. Дослідження показало, що така дієта активує певний тип клітин у гіпокампі, відповідальних за пам’ять. Це стається через знижену здатність мозку засвоювати глюкозу. Вчені виявили, що пам’ять може почати працювати гірше вже на четвертий день вживання такої дієти, яка включає гамбургери, картоплю фрі та інші жирні страви. Однак відновлення рівня глюкози у мозку може нормалізувати роботу цих клітин і повернути пам’ять у норму. Дослідники виявили, що періодичне голодування після жирної дієти може покращити когнітивні функції шляхом зниження активності цих клітин. Ці результати підкреслюють важливість правильного харчування для збереження пам’яті та можуть сприяти розробці нових методів профілактики деменції та хвороб Альцгеймера, пов’язаних з ожирінням і метаболічними розладами.