Вчені вперше дослідили вплив ожиріння на біомаркери хвороби Альцгеймера у крові і виявили, що ці зміни прогресують швидше у людей з надмірною вагою. Під час дослідження аналізували п’ятирічні дані 407 учасників, які мають регулярні ПЕТ-скани мозку та забирають кров. Виявлено, що рівні ключових біомаркерів у крові зростають швидше у пацієнтів з ожирінням на 29-95%. Дослідники виявили зв’язок між ожирінням та зростанням рівнів біомаркерів, пов’язаних з розвитком патологій Альцгеймера, таких як pTau217, білок NfL та білок GFAP. Аналізи крові виявилися більш чутливими для виявлення впливу ожиріння на розвиток хвороби, ніж ПЕТ-скани мозку. Ожиріння є фактором ризику деменції, тому контроль ваги може допомогти зменшити ризик розвитку Альцгеймера. У майбутньому, регулярні аналізи крові можуть стати стандартом моніторингу для пацієнтів, що отримують лікування протиамілоїдними препаратами.

